wtorek, 9 lipca 2013

Soczyste cevapcici z szopską



Nie ma to jak dobre mięsko, przynajmniej ja nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. A jeśli już mam być szczera to najlepiej kiedy podają mi z je z warzywami: i tu na przykład taka szopska sałatka. Niby prosta a jaka dobra. Pierwszy raz szopską jadłam w Czarnogórze kiedy brat zabrał mnie tam na wakacje [pozdrawiam brata :)]. Pamiętam, że była ona podawana w każdym miejscu w którym można było cokolwiek zjeść. A do szopskiej przeważnie jadało się cevapcici. To nic innego jak mielone mięso (najlepiej jagnięce) odpowiednio przyprawione i grillowane lub przyrządzane na ruszcie. Dzisiaj podaję Wam moją wersję tego bałkańskiego przysmaku. Jeśli zrobicie to raz... będziecie powtarzać ten przepis do końca życia. To jest naprawdę dobre.


Potrzebujemy: ( na 4 porcje a w porcji przewidziane 3 kawałki mięsa)

Cevapcici:

- 0,5 kg mielonego mięsa (wołowe, wieprzowo - wołowe lub jagnięce, absolutnie nie garmażeryjne wieprzowe lub drobiowe)
- duża czerwona cebula (koniecznie czerwona)
- 1 papryczka chilli 
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej 
- szczypta mielonej kolendry (zioła)
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy do smażenia


Sałatka szopska:

- 3 pomidory 
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta lub biała (opcjonalnie)
- mała czerwona cebulka
- ogórek długi świeży 
- szczypiorek lub zielona dymka
- dobrej jakości feta do posypania sałatki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz


Obieramy cebulę i drobno siekamy. Z papryczki chilli usuwamy nasionka, drobno siekamy. To samo robimy z natką. Wrzucamy do mięsa, rozgniatamy czosnek, wbijamy jajko. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mielimy pieprz - możemy dodać go odrobinę więcej niż zwykle. Wszystkie składniki na cevapcici dokładnie mieszamy i odkładamy na min. 20 min do lodówki. W tym czasie myjemy warzywa na sałatkę. Kroimy je wedle uznania, np. paprykę w paski, pomidora dzielimy na 8 części, ogórka kroimy w grubą kostkę a cebulkę i szczypior siekamy. Wszystko wkładamy do miski, posypujemy pokruszoną fetą i doprawiamy pieprzem. Skrapiamy sałatkę olejem rzepakowym i octem winnym. Na mocno rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego kładziemy uformowane w kiełbaski mięso. Podczas formowania możemy moczyć w zimnej wodzie ręce aby mięso nie przyklejało się do rąk. Smażymy na średnim ogniu po ok 1 - 1,5 min z każdej strony. Układamy na talerze sałatkę i cevapcici i szamiemy. Cook eat & have fun!






2 komentarze:

  1. ślinka leci jak się patrzy na te soczyste zdjęcia. na pewno spróbuje przygotować :d

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno zrobię :D już mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń