środa, 17 lipca 2013

Pieczone młode ziemniaczki z cebulą, czosnkiem i octem balsamicznym



Czasami latem nie mam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni ale jeść trzeba. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić fajne, proste i ciekawe w smaku, pieczone, młode ziemniaczki. Ja zjadam je same lub z mięsem pieczonym albo z rybką. Można do nich postawić dobre piwko i przekąska dla znajomych gotowa. Szybko, smacznie i na temat.


Potrzebujemy:

- młode nieduże ziemniaczki
- główka czosnku polskiego
- młoda cebula
- kilka krążków czerwonej cebuli
- gałązka rozmarynu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego


Ziemniaczki myjemy, szorujemy szczoteczką aby całkowicie usunąć ziemię i brud ze skórki. Kroimy na ćwiartki, ziemniaków nie obieramy. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy ćwiartki ziemniaków, krążki cebuli, przekrojoną na pół młodą dymkę, gałązkę rozmarynu i podzieloną na ząbki główkę czosnku. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i octem balsamicznym. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku około 20 minut. Cookeat & have fun!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz